DHA City Karachi Q&A

Q1: When DHA City Karachi master plan unveiled?
Ans: Defence Housing Authority (DHA) master plan unveiled in 2011

Q2: What is DHA city project span Area?
Ans: The project spans over 11,640 acres

Q3: How far DHA City Karachi from Karachi Air Port?
Ans: DHA City Karachi is located at a distance of 35 km from Jinnah International Airport, the largest airport of Pakistan.

Q4: Is DHA Membership separate from DHA city Karachi Membership?
Ans: Yes, DHA Membership is not valid for DHA City Karachi. DHA City Karachi membership is required separately for DHA City Karachi plots.

Q5: How can I sell the plot of DHA City Karachi?
Ans: Plot can be transferred in open market by completing all documents required at their end. Payment of registration fee and up to date installments prior to the transfer, are mandatory.

Q6: What would I do if courier service rider visits my house only once and after a week he does not come again?
Ans: Once the courier visits your house and you are not present there, than contact nearest TCS office along with your original CNIC for collection of title document personally or visit DHA Head Office if you are residing within city. If you are residing outside Karachi then approach through letter / application for the needful.

Q7: What are the benefits of DHA City Karachi Membership?
Ans: Once availing the membership of DHA City Karachi, you can proceed on multi sale / purchase of plots, it will also facilitate you to become the member of DHA City Karachi Projects i.e. Clubs, Libraries etc.

Q8: If I am living abroad and have no proper address what should I do to collect my letter?
Ans: While living abroad if you wish to authorize any individual here in Karachi you should simply adopt a procedure through which any individual can collect your Information Letter and Membership Form. Write an application along with your signature, attach copies of CNIC of both (self, to whom you are authorizing), get the application and CNICs attested through the Embassy of Pakistan and post it back to the authorized individual, who would be able to collect documents on your behalf from DHA Head Office Karachi.

Q9: Can I authorize someone to collect my letter on my behalf?
Ans: Yes you can authorize any individual to collect your Information Letter and Membership Form by adopting a simple procedure, you have to personally visit DHA Head Office at Transfer and Record Directorate along with the person whom you wish to authorize, and you may visit the Administrative Officer (AO) and sign your authority letter in front of AO.

Q10: What is the process of Membership for DHA City Karachi while I am abroad / oversea?
Ans: Once you receive the membership form get it completely filled, attach relevant documents with demand draft and get it attested by the Embassy of Pakistan and send it back to DHA Head Office. We will accept and process your membership but it is mandatory to have your digital photograph and fingerprints which will be done whenever you visit DHA Head Office Karachi for the complete process of DHA City Karachi Membership.

Q11: I have applied through other Category and received the membership form of different category what should I do?
Ans: You may visit DHA Head Office personally or send your representative for collection of correct blank M/ship form. However membership forms of all categories can be down loaded from DHA Website.

Q12: What is the procedure of refund for unsuccessful candidates?
Ans: If you had deposited the pay order / demand draft personally at DHA Head Office, you may get refund from the same, and if you had applied through bank, contact the relevant bank for refund of your amount, as all banks have been instructed by DHA for refund of your deposited amount.

Q13: I am successful candidate but I want to cancel / surrender my plot of DHA City Karachi?
Ans: The down payment of all successful applicant (processing fee + installment) was utilized as your first quarterly installment for the period of Oct, Nov, Dec-2009 which is not refundable. If you are not interested to keep the plot, it will be automatically cancelled by not submitting membership fee and six quarterly installments.
Will I get the refund back?

Q14: I am successful candidate of DHA City Karachi, but still I have not been intimated about my plot/sector no etc?
Ans: Plot / Sector nos will be intimated through “Intimation Letters” after updation of your membership at DHA City Karachi. However, allottee can check the same from DHA website by entering his / her CNIC no, membership no, plot reference no without dashes.

Q15: What is the meaning of membership updation?
Ans: Membership updation mean “Biometric System (finger prints), digital photographs, thumb impression and specimen signature” in front of DHA designated officer at DHA City Karachi.

Q16: What formalities/procedures are required for change of address?
(1) Application from the member with his/her original signatures (ensuring that the signatures are same as per record of DHA City).
(2) Copy of valid CNIC duly attested.
(3) Photocopy of application / emails and fax are not acceptable for change of address.

Q17: What formalities/procedures are required for change of name?
Ans:
(1) In case of marriage
(a) Application for change of name with signatures of applicant. (Same as per record held in DHA City).
(b) Attested photocopy of valid CNIC (both self and husband).
(c) Copy of Nikah Nama duly attested.

(2) In case of divorce
(a) Photocopy of divorce deed duly attested. (b) Copy of valid CNIC (self) duly attested. (c) Copy of valid CNIC (Father) duly attested.

Q18: What action is required by legal heirs in case of death of allottee?
Ans: Legal heirs will forward application along with photocopy of death certificate to T&R DCK as first information. T&R DCK will than forward instruction slip to them for transfer of plot in the name of legal heirs.

Q 19: How many sectors DHA city Karachi has?
Ans: DHA city Karachi has17 Sectors.

Q 20: what size of residential plots is available in DHA city Karachi?
Ans: The available residential plot sizes are 125 sq-yd, 200 sq-yd, 250 sq-yd, 300 sq-yd, 500 sq-yd, 1000 sq-yd and 2000 sq-yd,

Q 21: what size of commercial plots is available DHA city Karachi?
Ans: commercial plot sizes are 200 sq-yd, 300 sq-yd, 500 sq-yd, 1000 sq-yd and 2000 sq-yd.

Q 22:What is minimum size of plot in DHA city Karachi?
Ans: The minimum size of plot in DHA City Karachi is 125 Sq-yd.

Q 23:What is Maximum size of plot in DHA city Karachi?
Ans: The maximum size of plot in DHA City Karachi is 2000 Sq-yd.

Q 24: How many theme parks, hospitals, University, Colleges and School DHA city Karachi have?
Ans: Two theme parks, one hospital, one university, 20 colleges and 40 schools.

Q 25: What is mean by CBD?
Ans: CBD stands for Central Business District. It is a commercial project initiated by DHA.

Q 26: In which sector of DHA City Karachi ARY LAGUNA is situated?
Ans: ARY LAGUNA is situated in DHA City Karachi sector 1.

Join The Discussion

Compare listings

Compare